Lawnscroft Nursing Home2018-05-25T15:16:46+00:00

Project Description

DWA Architects

Services Supplied on this Project:

  • Phase I desk study
  • A site walkover survey of the site, set-out and supervision of the field works
  • Window sampling
  • Cable percussive boreholes
  • Groundwater monitoring standpipes
  • Gas and groundwater monitoring
  • Geotechnical testing
  • Chemical analysis of soil samples
  • The provision of an interpretive report including a desk study and an assessment of environmental issues pertaining to the site and its redevelopment

Project Details:

Sector:
Value:
Date:

Healthcare Development
Approximately 6k
2009 – 2012

Download PDF

The Project

Geo-Environmental Services Limited was instructed by DWA Architects Limited to undertake a Phase I desk study into the geotechnical and environmental factors pertaining to the proposed development of the former Lawnscroft Nursing Home, followed by a Phase II geotechnical and geo-environmental intrusive ground investigation. It was understood that the proposed redevelopment was to comprise a new low-rise residential care home with a basement car park, soft landscaped areas and associated infrastructure.

 

What did we consider?

The initial investigation was to comprise a desk study of geotechnical and environmental factors pertaining to the site, including a review of available historical maps, and an examination of other available sources of geo-environmental information.

The objective of the risk assessments was to evaluate plausible pollutant linkages with respect to the proposed development, adjacent land uses, and the wider environment.

The subsequent Phase II ground investigation assessed the likelihood that soil and groundwater contamination would be present on the site, associated with the identified on and off site land uses. In addition, the investigation assessed the chemical quality of any Made Ground/infilled Ground and any associated potential gas and vapour risk.

What did we do?

At the time of the investigation, the existing building was yet to be demolished so positions were located around the building. The two cable percussive boreholes were positioned to provide coverage of the proposed new building, whilst the window sampler boreholes were positioned to provide coverage of the proposed building and specifically to target the communal garden area.

On completion of the investigation, the results were summarised in our ground appraisal report, which provided advice on foundations, excavations and retaining walls, gas protection measures and any other remediation that was required.